Ловешки медици на протест срещу шефове и безсмислени реформи 22.02 | 13:11

Болница тъне в дългове, няма персонал, апаратура и консумативи, а държавата не реагира, казват недоволните

От iNews.bg

Днес медици от Ловеч излязоха на протест. Става въпрос за служителите в местната МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов". Причина за акцията на недоволство, според персонала на лечебното заведение, е предимно лошото управление от ръководството през последните години, довело до натрупване на много дългове, както и планирани реформи и реорганизации в самата болница.

Медиците в ловешката болница протестират и срещу липсата на реакция от страна на компетентните органи на държавата, въпреки че лечебното заведение е със 70% държавно участие. Служителите й се оплакват и от лошата кадрова политика на шефовете, благодарение на което много лекари и медицински сестри са напуснали. Причината е била предимно в ниските заплати и лошите условия на труд.

Паралелно с това са били освободени от работа и висококвалифицирани медсестри, като единствената цел е била да се спестят пари за заплати. На тяхно място пък изобщо не са били назначавани нови хора, дори и с по-ниска квалификация, оплакват се служителите на ловешката болница. Освен това лечебното заведение страда и от липса на медикаменти, апаратура и медицински консумативи.

Медиците се обявяват и срещу планираната реорганизация на работата в МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов". Според тях това са безсмислени промени, които ръководството нарича "структурни" реформи. Чрез тях в болницата ще бъде променено пространственото разположение на отделения с положителен финансов резултат, коато ще доведе до нарушаване тяхната самостоятелност и цялост. От което ще последва невъзможност да се спазят изискванията на медицинските стандарти, а няма да има и никакъв икономически ефект, казват протестиращите.

Водещи

Най-четени