Локализиран е пожарът в западните части на Сакар, но борбата с огъня продължава 05.09 | 11:13

Площта му е свита до 5000 декара, борбата с отделни огнища продължава, очаква се до няколко часа да приключи

От iNews.bg

Поредният мащабен пожар, разразил вчера късно следобед в западните части на подножието на Сакар, вече е локализиран. Въпреки това обаче пожарникарите продължават да се борят с отделни огнища. В момента пламъците се задържат на територия около 5000 декара между селата Доситеево, Рогозиново и Коларово, съобщава пред "Фокус” началникът на Националния оперативен център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” старши комисар Тошко Бързилов .

Срещу пламъците се борят 14 противопожарни екипа, както и 3 на горското стопанство. Общо професионалистите са 50 души, но има и още поне толкова доброволци. Комисар Бързилов потвърждава и информацията от тази сутрин, че няма опасност за хората в района и пламъците са далеч от къщите. Според думите му до няколко часа се очаква пламъците навсякъде трябва да бъдат изцяло загасени.

Борбата обаче продължава вече повече от 17 часа. Огънят пламна вчера около 18:00 ч. Първоначално стихията обхвана около 3000 декара, но през нощта пожарът се разрасна и рано тази сутрин пламъците бяха обзели вече 7000 декара. Освен пасища и храсти, пожарът се разпространи и върху лозови масиви и овощни градини, като унищожи и реколтата в тях.

Според непотвърдена все още информация причинител на пожара е Митков Вълчев, кмет на едното от засегнатите села – Доситеево. Предполага се, че той е запалил огъня, след като е произвел искра с трактора си. Самият Вълчев беше и един от доброволците, захванали се с гасенето на пожара. Той обаче пострада и беше настанен в болница в Пловдив. Кметът е с 20% изгаряния, но няма опасност за живота му, съобщава още комисар Бързилов.

Водещи

Най-четени