Лоша хигиена затвори 2 предприятия за безалкохолни напитки 11.10 | 15:12

Обектите в Плевен и Монтана не са спазвали и технологичните изисквания

От Кремена Бедерева

При проверки по официален контрол Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) затвори два обекта за производство на безалкохолни напитки в градовете Плевен и Монтана, съобщиха от агенцията.

На двете предприятия са издадени заповеди за спиране на дейността поради несъответствия на хигиенните и технологични изисквания. В складовото помещение на работилницата в град Плевен е констатирано наличието на 4242 л. газирани и негазирани безалкохолни напитки, които са спрени от реализация със заповед на БАБХ.

От 12 септември до 7 октомври 2011 година Българска агенция по безопасност на храните извърши 14 202 проверки по официален контрол в обектите от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни.

Издадени са 1345 предписания, 346 актове за административно нарушение. Затворени или с временно преустановена дейност са 61 обекти. Възбранени и бракувани са 3467,9 кг. хранителни продукти от животински и неживотински произход и 4242 л безалкохолни напитки.

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

Водещи

Най-четени