Лукарски е категоричен: Взривът край Анево не е заради саботаж 09.06 | 18:45

Разследващите установяват дали става въпрос за негоден боеприпас или човешка грешка

От iNews.bg

В случая с взрива на полигона на ВМЗ-Сопот край Анево саботажът изцяло се изключва. Това обяви пред bTV министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Дали става думи за негоден боеприпас, който е собственост на частна фирма, или става дума за човешка грешка – това ще каже следствието”, посочи още Лукарски, като призова да не се изказват хипотези, без да се проверява информацията.

По думите при случая в Анево става дума за обучителни стрелби на оръжейници, които са военни специалисти, а не са новобранци. Тези обучителни стрелби се извършват по договори за наем на полигона, чиято цел е точна такава.

Освен това инструкторът, който е провеждал стрелбите има абсолютно всички квалификации и сертификати и е преподавател и лектор в различни университети. "Той пред мен потвърди, че са изпълнени всички предписания и задължителни указания при този вид обучение с РПГ”, каза министърът.

Според Лукарски няма връзка между инцидентите в Анево и Челопечене, ако изключим собственика на фирмите.

"Става дума за различни дейности”, коментира той темата със собственика на фирмата, наела полигона – "АлГънс”. Това е Александър Димитров, който притежава и фирма "Алма-Де”, чието име беше замесено около взривовете в Челопечене.

Лидерът на СДС заяви, че партията ще подкрепи предишния председател Емил Кабаиванов за още един мандат като кмет на Карлово въпреки разследванията, които текат срещу него. Според Лукарски разследвания започват срещу много хора в страната, но в крайна сметка се оказва, че те не са били основателни, а СДС вярва в Кабаиванов.

Водещи

Най-четени