Луков марш – без „благословията“ на Фандъкова 13.02 | 19:05

Столична община не съгласува шествието на националистите

От Филипа Тодева

Столична община не е съгласувала преминаването тазгодишното шествие Луков марш. И тази година събитието организира от Българския национален съюз и срещу него се обявиха от организацията на евреите в България "Шалом" и ДПС.

Шествието е трябвало да премине от НДК, по бул. "Витоша", ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", бул. "Васил Левски" и по бул. "Дондуков" да завърши на ул. "Тракия", информира БТА. От полицията са изразили становище, че преминаването на такова шествие застрашава обществения ред в столицата. Със своя заповед кметът на София възлага на директора на СДВР да предприеме всички действия за гарантиране на сигурността на гражданите.

"Луковмарш" се провежда в София от 2003 година в памет на ген. Луков. Истина е, че той е спорна личност в българската история. Български офицер и министър на войната в Царство България, Луков често е заклеймяван заради връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх. Въпреки това често е сочен като спасител на Кюстендил.

По време на Първата световна война на 28 септември 1918 година, останал на позиция съвсем сам с четири оръдия и само няколко местни жители, той открива огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски, с което спира настъплението им към българските окопи, опразнени от участващите във Владайското въстание войници.

Водещи

Най-четени