Лъвов мост в София ще заблести 16.07 | 14:00

Започва реставрацията на бронзовите фигури

От iNews.bg

Започва реставрацията на четирите бронзови фигури на лъвовете, която се извършва в рамките на проекта за реконструкция на Лъвов мост и изграждането на ново кръстовище в София. Това съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Новата естакада се очаква да бъде завършена до края на октомври, а реставрацията на лъвовете ще отнеме около два месеца.

Чобанов посочи, че фигурите са засегнати от непрекъснатите вибрации от преминаващите автомобили и замърсеният въздух от вредните газове, който е повлиял на бронза. Замк.кметът посочи, че най-много е пострадал един от лъвовете, който днес бе демонтиран от моста и ще бъде реставриран от екип начело със скулптора и реставратор Марин Марков в една от най-добрите леярни на Балканския полуостров - тази в Требич.

Останалите три фигури, както и балюстрадата на моста, ще бъдат реставрирани на място. Ще бъдат реконструирани и липсващите осветителни тела, за да придобие оригиналният мост пълния си блясък.

Реставрацията на моста ще струва общо 300 хил. лв.

Чобанов припомни историята на Лъвов мост както посочи, че известният обществен и просветен деец Христо Г. Данов, един от основоположниците на книгоиздаването в България, предлага да се създаде обществен комитет, който да увековечи паметта на загиналите борци за свобода в навечерието на Освобождението. Така по идея на Данов техният паметник се решава да бъде мост, защото много от загиналите са обесени именно тук, на съществуващия преди Шарен мост, посочи зам.-кметът Чобанов.

Строителството на моста започва през 1889 г. и струва 260 000 златни лева, допълва БТА.

Водещи

Най-четени