Лъч надежда за България! Жените взеха да раждат и второ 31.07 | 15:00

Увеличението е минимално, но все пак тенденция е факт, констатират от БАН

От iNews.bg

Надежди за устремно топящата се България! През последните години се увеличават българките, които раждат второ дете. Това обяви доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човекакъм БАН в интервю за "Монитор". 
 
Увеличението е минимално, но все пак е тенденция и се отчита като процес. Данните сочат, че през 2013 г. вторите раждания са били 23 435, а през 2016 г. са 24 185. 

"Докато през 90-те години второто раждане се отлагаше, сега се забелязва промяна в това отношение", коментира доц. Димитрова. И допълва, че тенденцията не важи при ражданията на три и повече деца. Този модел у нас остава непопулярен.

Според нея има увеличение и на раждаемостта при жените в по-късна възраст - над 35 години. Това пък се дължало на адаптирането към условията да имаш работа и семейство.

Като цяло учените отчитат нарастване на раждаемостта у нас още през 2003-2004 г., като в периода на кризата 2008-2013 г. се поддържа едно и също ниво.

"Въпреки това данните за последните години показват, че 1,5 е средният брой деца, които българката ражда, което означава, че не само не се възпроизвеждаме като нация, но дори сме в минус. За да има възпроизводство на населението, то в семействата трябва да се раждат най-малко 3 деца.

В Европейския съюз проблемът също е налице, там средният брой на деца в семейство е 1,6.

"Така че ако ги разпределим спрямо останалите страни в ЕС, ще видим, че България е много близо до средното ниво в Европа. Все още обаче това ниво на раждаемост не е достатъчно, за да се преодолее демографският проблем у нас", разяснява изследователката.

Продължава и тенденцията българката да ражда първото си дете на 27 години.
 
"Възрастта плавно нараства от началото на 90-те години заради процеса на отлагане на ражданията. При нас особеното е, че 22 години е била средната възраст на нашите майки, които по времето на социализма са били в репродуктивна възраст. Ние тръгваме от тази ниска възраст и постепенно за този период от 27 години имаме нарастване на средната възраст за раждане на първо дете", поясни тя.

Водещи