Лютви Местан: Борисов става все по-неадекватен 29.01 | 12:45

Няма как ГЕРБ да спечелят дебати на тема сектор Сигурност, категоричен бе той

От Ивелина Георгиева

"Когато узнах, че намерението на г-н Борисов е да внесе вот на недоверие точно по темата сектор "Сигурност", ми беше трудно да повярвам." Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира намеренията на ГЕРБ да внесат в средата на февруари вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Според Местан от гледна точка на ГЕРБ няма по-несъстоятелна тема за вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски".

Лидерът на ДПС предположи, че има две обяснения за темата на вота от страна на ГЕРБ.

"Едното е, че Борисов става все по-неадекватен. Той няма никакъв шанс да спечели каквито и да било дебати на тема сигурност. Второто обяснение е, че това е един добре премислен тактически ход, като пусне зам.-председателя си по бобслея, защото той много добре знае, че Цветанов не издържа по никакъв начин на сравнението с новия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев", каза Лютви Местан.

По негови думи единственото общо между Цветанов и Йовчев е паронимната връзка в имената им - Цветлин и Цветан, иначе в политически и ценностен план те са тотални антоними.

"Манталитетът на Цветанов е коренно противоположен на манталитета на Цветлин Йовчев", категоричен бе народният представител. Местан защити Йовчев, като посочи, че той е министър, който мина през много тежки изпитания през последните 7 месеца и не изневери на своята демократична матрица. "Никой не може да уличи МВР в непремерени силови действия, макар че страната е в режим на постоянни протести", смята политикът.

"Точно по темата с подслушванията у мен се породиха съмнения, че ходът на Бойко Борисов е тактически и цели да вкара в предварително загубени дебати заместника си Цветанов. Подслушванията бяха част от репресивната система на Цветанов. Преди неговото управление никой не е допускал, че ще има такива паралелни структури за подслушвания", коментира той.

Местан бе категоричен, че няма как ГЕРБ да спечелят дебати на тема сектор Сигурност. "Аз никога не съм подценявал г-н Борисов и съм убеден, че той знае, че губят тези дебати", посочи той. Лидерът на ДПС категорично отрече всякакви форми на послушвания от страна на сегашното управление, тъй като управляващото мнозинство е силно резервирано дори към законните форми на подслушвания.

Той отчете, че има рязък спад в броя и случаите на използването на СРС-та, а настоящият вътрешен министър е въвел толкова тежки правила за вътрешен контрол, че не е възможно да се злоупотребява със СРС-та, особено за политически цели. По темата за избор на главен съдебен инспектор към Инспектората на ВСС Местан поясни, че от ДПС никога не са имали очаквания, че кандидатурата на Веселина Тенева ще остане единствена.

"Не можем да носим отговорност за това, че другите парламентарни групи се въздържаха от това да имат инициатива", каза депутатът. Лютви Местан обясни, че заради законното изискване за квалифицирано мнозинство от 2/3 при избора на кандидат за главен съдебен инспектор, докато не се постигне широко политическо съгласие, което не може да стане без гласовете на ГЕРБ, няма да има избор на подходящ за позицията кандидат.

"Има теми, по които Конституцията ни принуждава да търсим конституционно съгласие. Ако този парламент не успее да го постигне, разбира се, няма да има и избор", коментира той. 

Според него се оказва изключително трудна процедурата да се намери кандидатура, която, от една страна, да покрива изискванията за достатъчно дълъг професионален стаж и опит в съдебната система, и от друга страна, да покрива всички писани и неписани стандарти за кристална чистота, имуществено състояние и съдебна практика. По негови думи трудно ще се намери действащ магистрат, който ще се откаже от магистратския си статут, за да заеме тази длъжност. В тази връзка лидерът на ДПС призова за повече отговорност и надпартийност, за да се справи Народното събрание с тази нелека задача.

Водещи

Най-четени