Лютви Местан: ГЕРБ има интерес да не се признаят изборните резултати 13.05 | 01:34

Погребали сме мита, че политическата тежест на ДПС зависи от някакви автобуси, каза лидерът

От Филипа Тодева

Партията ни издържа най-тежкото си изпитание от основаването си до сега. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференцията на ДПС в НДК.

Местан подчерта, че това са първите избори, в които ДПС участва като опозиционна партия. Той смята, че е била поставена на изпитание идентичността на ДПС.

"Преди 24 години ние направихме своя ценностен избор – да се развиваме не като етническа, а като светска, национална либерално-демократична партия с европейска легитимация. Това беше трудният път, по който ние избрахме да вървим, труден, но правилен път. Точно тази наша идентичност бе поставена на тежко изпитание по време на тези избори", подчерта той.

Местан увери, че ДПС няма да се отклони от този път. Според него на тези избори са погребани две митологеми, свързани с партията му. Първата е за ДПС като етническа партия. Той отбеляза, че това не е така, защото сега водачите етнически българи – християни и представители на малцинствата, са 50:50.

"Погребали сме мита, че политическата тежест на ДПС зависи от някакви автобуси, които пристигат в Кърджали и в други райони с разнородно население. Отсъствието на автобуси не намали политическата тежест на ДПС, а резултатите ще потвърдят нарастващата тежест на ДПС", категоричен бе той.

"Инвестирахме много в образа ни на нормална национална партия и се надявам да е започнал процесът на преобръщането на отношението към ДПС. Имаше грешна рецепция на реалната ни същност", добави Местан,

"Преди всичко искам не просто да благодаря на стотиците хиляди избиратели на ДПС. Искам да изразя своята и на моите колеги възхита от политическата зрялост на избирателите на ДПС", изтъкна той.

Лидерът на ДПС разкритикува служебното правителство, че не е осигурило в достатъчна степен нормалното протичане на изборния процес. Той поиска прокуратурата да разследва съмненията за саботаж на изборния процес.

Местан отбеляза, че има проблем и със софтуера на фирмата, която осъществява паралелното преброяване. "Появиха се съмнения, че първата политическа сила има по-голям интерес да не се признаят изборните резултати", каза още той.

Водещи

Най-четени