Лютви Местан: ДОСТ ще влезе в парламента 17.04 | 18:12

Република Турция може да бъде от голяма помощ за нас, категоричен е лидерът на партията

От iNews.bg

 "Партия ДОСТ ще събере най-малко 10 000 членове, една трета от избирателите на ДПС заявяват подкрепа за новата политическа формация и при 50% активност на вота влизането й в парламента е сигурно”, категоричен е лидерът на новосъздадената партия Лютви Местан в интервю за Анадолската агенция, цитирано от БТА.

По думите му създаването на ДОСТ е лоша новина за русофилите и лицемерите у нас, но е добра за общността. "Зад мен има три знамена – на НАТО, на ЕС и на България, и тази партия се учреди заради тях. Целта ни е България да бъде достоен член на НАТО и ЕС, да се демократизира”, допълни Местан.

Той нарече южната ни съседка наш приятел и вероятен стратегически партньор: "Република Турция може да бъде от голяма помощ за нас", заявява лидерът на ДОСТ, добавяйки, че турски бизнесмени например могат да инвестират в районите, където живее турското малцинство. По думите на Местан за да може България да се възползва от това предимство в отношенията с Турция, трябва да преодолее историческите комплекси и да очертае стратегия за по-силно развитие на отношенията.

 

"Ние постоянно казваме: Турция не представлява заплаха за националните интереси на България", подчерта той.

 

Според него е тревожно, че българите търсят препитание в гурбета в Европа, а инвестициите в етнически-смесените райони са недостатъчни.

Водещи

Най-четени