Лято е - ограничете разговорите по мобилния телефон 23.08 | 07:56

Живият контакт с приятелите и познатите е винаги за предпочитане

От Андриян Георгиев

Дългите разговори по мобилните телефони носят зависимост като всяка друга, но лятото е възможност тя да бъде преодолянаq като забравим, че имаме мобилен телефон и дадем шанс на качествената почивка, казва Анелия Рангелова, психолог в Клиничния институт за репродуктивна медицина в Плевен.

По думите ѝ има доказателства, че говоренето по мобилен телефон повече от 2-3 минути уврежда нервно-мозъчните структури.

Родителите трябва да включват темата в разговорите си с децата.

Дългите телефонни разговори между тийнейджъри може би са най-тревожни, защото подменят живата комуникация, при която говоренето е свързано с непосредствена обратна връзка, емоционално обагрена от контакта с приятеля, коментира Рангелова. 

Нещо, което се получава чрез въздействието на мобилен телефон, не би могло да бъде същото както живият контакт.

Това е рискът: пристрастяването към говоренето - не директно, а чрез телефон, смята тя.

"Понякога е по-лесно да кажеш нещо по телефона, защото в директен разговор не ти е поносима обратната връзка. Това го разбираме като психологическа реакция на очакването за негативна реакция от събеседника", посочва психологът, цитирана от БТА. 

Според Рангелова безкрайните разговори по мобилните телефони се използват като един от начините, човек да се чувства спасен от чувството за самота, но това е измамно.

"Зависимостта да говориш дълго по мобилен телефон е като всяка друга зависимост и човек трудно се измъква от нея. В този сезон на почивките е хубаво в рамките на няколко часа да забравим, че имаме телефон. Да си дадем шанс, почивката ни да бъде качествена без "нахлуването" на хора, които биха могли да ни натоварят в тези няколко дни, в които искаме да си починем", съветва експертът.

Рангелова посочва няколко групи хора, които говорят продължително по мобилните си телефони. Едно ново явление може да се нарече "мобилните офиси" - хората движат бизнеса си, движейки се по улиците. Това е удобен начин, нещата да бъдат контролирани, без да е свързано със стационарно присъствие в офиса. Тази група от хора биха могли да се опитат да свалят броя на разговорите до най-необходимите и обстоятелственото съветване или инструктиране да бъде сведено до няколко кратки изречения, които могат да свършат също толкова работа, колкото и обстоятелственото обясняване на задачите.

Друга група от хора, които говорят много по мобилните си телефони, са тийнейджърите. Това са разговори,  които определено са опасни, защото там контролът и самоконтролът са твърде съмнителни - даже ги няма, смята специалистът. 

Ако любопитството ни към живота около нас и света се сведе до опосредстваното общуване с хората чрез мобилните ни телефони, това ще ни ощети.

Като всяка зависимост и тази от мобилния телефон ни носи известни ограничения. А можем да си помогнем като въведем наш регламент, съветва специалистът. 

Водещи