Лятото дойде... 21.06 | 07:05

Днес, точно в 20:16 часа настъпва астрономическото лято

От Кремена Бедерева

Днес, точно в 20:16 часа настъпва астрономическото лято. Това е най-дългият ден в годината, който ще продължи 15 часа и 19 минути. Слънцето днес изгря точно в 5:49 ч., а ще залезе - в 21:08 ч.

За първия летен ден синоптиците обещават слънчево време и повишаване на температурите. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 26 и 31 градуса, в София - около 26 градуса, съобщават от НИМХ.

Над Черноморието времето също ще бъде слънчево и подходящо за плаж. Максималните температури на въздуха ще са между 25 и 28 градуса. Температурата на морската вода е около 24 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 1 бал.

Лятото е сезонът с най-високи температури. На територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с есента, зимата и пролетта. Летният сезон започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо) и завършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо).

Лятото, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

През лятото Северното или Южното полукълба са максимално наклонени към слънцето. В следствие, на което слънчевото греене достига своя максимум, както и слънчевата радиация.

Водещи

Най-четени