М. Миков: Правата на трудещите се смачкват през последните 30 години 01.05 | 13:32

Състоянието на държавата се определя с думата Безбъдност, заяви Илияна Йотова по време на Първомайския митинг-шествие на левицата

От iNews.bg

"Днес тук и на много места в България сме заедно - социалисти, социалдемократи и комунисти – всички хора, които смятат, че правото на труд е свещено". Това заяви по време на традиционния първомайски митинг шествие лидерът на БСП – ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков, като предрече и предсрочни парламентарни избори.

"Честит 1 май, празник на труда, празник, на който цял свят, Европа и България, тези, които създават правата, са на улицата", обърна се той към събралото се множество. През последните 30 години правата на труда се смачкват, защото неолибералната доктрина накара социалната държава да отстъпи, подчерта той.

Миков не пропусна да атакува и еднодневния трудов договор: "Скъпи другари, от това правителство  бе въведен еднодневният трудов договор - един абсурд, който е пробив в трудовото законодателство. Бяха отнети онези 10% увеличение на работещите бедни". Според лидера на социалистите днес българският работник получава четири пъти и половина по-малко от средния европеец.

Илияна Йотова пък отбеляза, че днес в България ситуацията е по-трудна от всякога, след като поздрави съпартийците си на митинга: "И днес както всяка година отново в България ситуацията е по-трудна от всякога. Ако трябва днес с една дума как изглежда държавата, ще я кажем с една българска дума, забравена, но много вярна и точна – Безбъдност”, категорична бе тя.

Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент засегна и темата с Изборния кодекс: "Тези дни беше публикувана една стенограма за бъдещия Изборен кодекс. Не ви ли напомня това сцена от Вазовските "Чичовци”?", риторично попита Йотова.

По думите й единственото нещо, което интересува управляващите е как да си осигурят същата тази власт утре.

Тя засегна и въпроса за националната ни сигурност: "Днес повече от всякога ни липсва сигурност”, категорична бе Йотова.

 

Тя коментира също, че "има информация, че се готви много голяма коалиция и може би бъдещият кандидат-президент ще бъде излъчен от нея", визирайки сега действащата шесторна коалиция. Според евродепутата тя няма да позкрепи сега действащия президент Росен Плевнелиев.

Водещи

Най-четени