МВР: Аврамов получил 100 хил. лева да упражни влияние върху длъжностни лица* 18.07 | 11:02

Депутатът беше задържан за "търговия с влияние"

От Деляна Петкова

Депутатът Димитър Аврамов бе задържан късно снощи (17 юли) , като причината за този арест е "търговия с влияние". Това заяви говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова.

От официалното съобщение на Министерството на вътрешните работи (МВР) става ясно, че срещу депутата е заведено досъдебно производство по член 304 б от Наказателния кодекс. МВР в случая е действало съвместно със Софийска градска прокуратура (СГП).

Димитър Аврамов е арестуван в Монтана в момент при предаване на парична сума в размер на 50 хил. лева. С него има още двама задържани - 34-годишните К.Г. и Б.Б.

Установено е, че народният представител от 41-во Народно събрание е получил общо около 100 хиляди лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица от държавната администрация в Монтана при решаване на спор за земеделска земя. Част от парите са открити в дома му.

Лицата са задържани с полицейска заповед за 24 часа. Работата по случая продължава с извършване на процесуално-следствени действия под ръководството на Софийска градска прокуратура, допълват от МВР.

По-рано от ГЕРБ съобщиха, че членството на Аврамов в партията ще бъде прекратено и той трябва да освободи всички заемани длъжности в партията. Съгласно устава на партията депутатът ще трябва да напусне и парламента.

Градският прокурор на София Николай Кокинов пък коментира, че ще бъде разгледан имунитетът на Димитър Аврамов.

 

*Пламен Нунев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и народен представител, научил късно снощи за това, че колегата му търгува с влияние. "Самият факт, че Димитър Аврамов уронва престижа на партията, красноречиво говори за действията, които ние като Изпълнителна комисия приехме и няма как да остане, защото е недопустимо оставянето му и като народен представител”, обясни той.

Нунев изтъкна, че с решението си Изпълнителната комисия показва, че и при най-малкото съмнение за нарушение на закона се предприемат адекватни мерки. "Това показва, че никой не се ползва с някакъв политически чадър", категоричен бе той.

Депутатът добави, че тази година текат конференции за избор на ново ръководство на ГЕРБ Предприемачи, чийто председател беше Аврамов.

__________________________________________

*Информацията е актуализирана към 12:00 часа

Водещи

Най-четени