МВР: Изборният ден протича нормално 12.05 | 18:09

На територията на Столична област няма потвърдени сигнали за изборна търговия

От Христина Рафаилова

На територията на София няма потвърдени сигнали за купуване на гласове. Това заявиха от МВР, цитирани от агенция "Фокус". Досъдебните производства за изборния нарушения за периода от 1 март 2013 г. до днес са 55 на брой. Те се водят в столичната полиция и областните дирекции на МВР.

Основата част от тях са за нарушаване на изборните права на гражданите. Те са 47 на брой. Осем от тях за хулиганство и документни престъпления.

Бързите производства са 11, незабавните са две, а досъдебните производства, които се водят по общия ред са 41, каза Ваня Стоилова.

За случая с фалшивите бюлетини в Кюстендил комисар Милчо Енев, зам.-директор на ГД "Национална полиция”, коментира, че те са много по-малко около 1000 бройки.

"Не мога да потвърдя 35 хиляди бройки за бюлетините", каза още той. От МВР заявиха, че няма инциденти със служители на МВР нито с пожарната безопасност.

В момента изборният ден протича нормално. 

Близо 70 сигнала са подадени на откритата в МВР за вота телефонна линия, съобщи заместник-директорът на охранителната полиция Милчо Енев, цитиран от БТА. По думите му едва 17 от тях обаче са относими към работата на ведомството.

До 15.00 ч. полицията е отговорила на общо 95 сигнала, а от началото на предизборната кампания те са 438.

Днес най-много сигнали има подадени от Пловдив - девет. Звената на дирекцията за документи за самоличност са издали 554 удостоверения за гласуване. А от 7 май досега те вече са 2296. Разследващите са работил по 11 бързи, две незабавни и 41 досъдебни производства по общия ред.

Енев отчете, че обстановката в страната е нормална и не са регистрирани данни за груби нарушения на изборния процес.

Водещи

Най-четени