МВР: Пазете се от крадци по празниците! 21.12 | 15:13

Хората, които ще отсъстват дълго от дома си, да не оставят ценности и големи суми пари

От iNews.bg

Повишена опасност от обири по домовете има във връзка с празничните дни около Коледа и Нова година, предупреждават от полицията във Варна. Заради дългите пътувания на много хора, крадците се активизират. Поради тази причина на хората се препоръчва да вземат превантивни мерки. През последните няколко години най-често обект на кражби стават по-дребни предмети като скъпоценни накити, лаптопи, цифрови фотоапарати, мобилни телефони, а също и пари. Затова от полицията препоръчват при по-дълго отсъствие от жилището хората да не оставят такива вещи в дома си, ако не са предприели някакви превантивни мерки.

Ако хората ще отсъстват от апартамента си само за една нощ, е по-добре да оставят осветлението в някоя стая включено. Тъмните прозорци са първия сигнал към крадците, че жилището е празно, предупреждават от МВР. При по-продължително отсъствие е най-добре доверени съседи или роднини да го наглеждат. При появата на подозрителни лица се препоръчва те веднага да се свържат с полицията.

Органите на реда предупреждават и че много често обирите са предшествани от разузнаване за това какво има в дома, какъв е вида на вратата и как най-лесно може да се преодолее. Затова на хората се препоръчва да внимават кого допускат в жилището си, тъй като информаторите на крадците са най-различни.

Водещи

Най-четени