МВР било разграден двор при Цветанов – 700 акции, проведени без основание 30.01 | 13:41

Като шеф на ведомството бившият министър дал устни заповеди за над 200 полицейски операции

От Ивелина Георгиева

Над 1300 операции са проведени за четири години, в които са прилагани сила и помощни средства. Това сочат данните от проверка на МВР за предишното управление на ведомството, начело на което бе Цветан Цветанов. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви, че не е имало основание за провеждането на 700 акции, а за над 200 няма документи, което означава, че разпорежданията са се извършвали устно.

Преди Коледа МВР инициира проверката на всички специализирани операции за периода от 1 януари 2009 до 1 декември 2013 г. Ръководството ще анализира внимателно данните от нея и ако има основание за разследване, фактите ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Относно твърденията на адвоката на Цветан Цветанов Менко Менков, че клиентът му е бил подслушван, Цветлин Йовчев подчерта, че МВР няма никаква информация и запис за подслушвания на бившия вътрешен министър. Той за пореден път подчерта, че министерството вече няма възможности да подслушва и от август министърът на вътрешните работи няма никаква информация и възможност да получи такава.

"Не бива да отдаваме толкова голямо значение на адвокатите на обвиняемите по конкретни дела", призова Йовчев. Той посочи, че избягва да коментира твърдения, особено на адвокати, и допълни, че е нормално един адвокат да се изказва по този начин и да защитава клиента си. "В момента ние имаме гаранции за това, че СРС-та няма да могат да бъдат прилагани незаконно и да не се злоупотребява с информацията която е придобита от тях", добави още Йовчев. Министърът призова всеки да внимава с кого се среща, какво говори, записват ли се, или не се записват.

Водещи

Най-четени