МВР е извършило проверки на всички постъпили списъци с имена на предполагаеми купувачи на гласове 27.10 | 17:15

"Предполагам, че до края на деня броят им ще се увеличи", заяви министър Илков пред телевизия NOVA, коментирайки постъпилите 75 сигнала за купуване на гласове в национален мащаб.

От iNews.bg

Министерството на вътрешните работи (МВР) е извършило проверки на всички постъпили списъци с имена на предполагаеми купувачи на гласове. Това съобщи министърът на вътрешните работи Атанас Илков, след като упражни правото си на глас в Пазарджишка област.

"Предполагам, че до края на деня броят им ще се увеличи", заяви министър Илков пред телевизия NOVA, коментирайки постъпилите 75 сигнала за купуване на гласове в национален мащаб.

С лицата, посочени в списъците, са проведени разговори и са им връчени предупредителни протоколи. След приключване на процедурите, всички материали ще бъдат предадени на прокуратурата за последващи действия.

Министър Илков подчерта, че както броят на сигналите, така и образуваните досъдебни производства са значително повече в сравнение с изборите през месец юни. Това увеличение се дължи както на по-високата гражданска активност, така и на засилените полицейски действия.

Сигнали засягат всички политически формации
По думите на вътрешния министър, постъпилите сигнали за търговия с гласове засягат почти всички политически партии, като използваните схеми са добре познати от миналото.

Печатницата в Шумен без връзка с изборите
Относно разкритата печатница за фалшиви пари в Шумен, министър Илков категорично заяви, че случаят няма отношение към изборния процес и в него не са замесени политически лица.

"Право на протест има всеки български гражданин. Но резултатите, които постигаме, показват, че имаме твърда воля. Всички твърдения, които се изнасят в публичното пространство, са твърде тенденциозни и се опитват да въвлекат МВР в политическия процес, което е недопустимо", коментира министър Илков по повод исканията за неговата оставка.

"Гарантирахме добър обществен ред, така че всеки един гражданин да има възможността и комфорта да изрази своя вот спокойно, без никакви проблеми", допълни той.

Водещи

Най-четени