МВР затяга контрола за празниците 29.04 | 11:40

Органите на реда ще следят за грабежи, пияни водачи и реда в църквите и заведенията

От Ивелина Георгиева

Създадена е организация за системно присъствие на органите на реда на местата, където ще има концентриране на повече хора за предстоящите празници. Това каза Атанас Илиев, началник-отдел "Криминална полиция" към ГД "Национална полиция".

Той апелира към гражданите, които ще отсъстват от жилищата си за отстраняване на последици, които биха съпътствали посегателства спрямо тяхната собственост. "По време на празниците считаме за целесъобразно гражданите да уведомят техни съседи и близки, че ще отсъстват от жилищата си, за да може те да ги наблюдават", посочи той.

Тази година се очаква да има доста проблемни участъци по пътната мрежа заради ремонтни дейности, особено на главен път Е-79, където се очаква да има голям трафик заради големия брой желаещи да изкарат празниците в Гърция, каза Антон Антонов началник-отдел "Пътна полиция".

Той увери, че ще има насищане с полицейски служители, както следобеда на 30 април, така и на 6 май.
От 22.00 часа до 2.00 часа през нощта ще има засилени проверки за водачи употребили алкохол и наркотици.

Пътните полицай ще са снабдени с допълнителни уреди за измерване на промилите за алкохол на водачите.

МВР ще осигури зелени вълни на входовете и изходите на столицата и ще подпомага движението на гражданите, заяви Богдан Милчев, началник на КАТ София.

Зелена вълна ще бъде осигурена по най-натоварените отсечки. Това са от Орлов мост през Цариградско шосе до АМ "Тракия", от Руски паметник - през бул. "Цар Борис" и Пернишко шосе, от Сточна гара до "Люлин" и по Ломско шосе.

Засиленият контрол, който ще осъществява КАТ, ще бъде през цялото денонощие на почивните дни, увери Богдан Милчев. Организирани са и специализирани операции в районите на заведенията заради употребата на алкохол, допълни той.

Всички гранични пунктове ще работят с пълния си капацитет, посочи Милен Пенев, заместник-директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

За миналата година на КПП Кулата са преминали 30 хиляди превозни средства и над 100 хиляди пътници, отчете, той.

Пенев съобщи и номера на дежурния телефон на гранична полиция, на който гражданите ще могат денонощно да получават информация - 9 83 18 65.

Към края на миналата седмица органите на реда са проверили 1465 храма и църкви в страната с оглед безопасността за предстоящите празници. В 359 от тях са установени нарушения, които в последствие са отстранени, каза Асен Игнатов, заместник-директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-четени