МВР и ДАНС ръка за ръка срещу корупцията по време на изборите 29.04 | 12:22

Специално създадено звено ще следи за злоупотреби

От Теодора Кокаланова

Прокуратурата, МВР и ДАНС създадоха междуведомствено координационно звено за изборите, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Съвместните действия на институциите ще следят за недопускане на манипулирането на вота.

Звеното ще разчита на вече установеното добро партньорство с неправителствения сектор и медиите, с помощта на които могат да се ограничат всички опити за контролиран вот. Вниманието на трите институции ще бъде насочено към най-рисковите населени места и малките общини, където се наблюдават определени икономически интереси и опити за натиск върху социално слаби хора. 

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов ще ръководи Националното междуведомствено звено за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май 2014 г. В звеното са включени и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и прокурорите Николай Георгиев и Емилия Пенева. 

В рамките на правомощията си, звеното ще противодейства срещу евентуални нарушения и ще гарантира свободното упражняване на избирателното право на гражданите. По време на целия предизборен период, ще има дежурни звена в Прокуратурата, МВР и ДАНС. 

Най-четени