МВР измисли как да връща нелегалните чужденци по родните места 24.11 | 17:23

Новата разпоредба е записана в промени на правилника на закона за чужденците

От Елица Елефтерова

От МВР са измислили вариант как да връщат нежеланите имигранти по родните им страни дори при тези случаи, когато посолствата на тези държави не желаят да ги припознаят и да им издадат пасавани. Това ще става с издаване на български документ за самоличност, който ще се нарича удостоверение за напускане на страната.

Новата разпоредба е записана в промени на правилника на закона за чужденците, които предлага вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Промените трябва да бъдат одобрени от правителството в средата на следващия месец, преди Коледните празници.

Удостоверение за напускане ще се издава на чужди граждани с липсващи документи за самоличност, чиито държави нямат дипломатическо представителство у нас или пък посолството в София отказва да им издаде временен паспорт, става ясно от новата разпоредба.

Така правителството се надява да се пребори с проблема с незаконните имигранти от държави в Африка, които влизат в страната ни без документи, а посолствата на родните им страни отказват да ги припознаят.

Най-голям е проблемът с влизащите у нас алжирци. Преди две седмици евродепутатът Ивайло Калфин дори предложи страната ни да опита да "натисне” Алжир през ЕС, за да  приемат обратно идващите у нас нелегални имигранти.

Хората, които приютяват кандидати за бежанци по домовете си, ще трябва да декларират пред МВР, че имат възможност да им осигурят издръжка, гласи друг подготвяните текстове в правилника, съобщава в. "24 часа". Тя трябва да е равна на най-ниската социална пенсия, която през тази година е 110 лв., а през 2014 г. ще бъде 113 лв.

В МВР ще се депозират и договорите за наем, с които чужденци извън държави от ЕС, които искат право на пребиваване в България, са си намерили квартира, предвиждат още промените, предложени от Йовчев.

Български гражданин, който иска да доведе у нас чужденец като член на семейството си, ще трябва да доказва, че има достатъчно средства за издръжката му. Чужденците, които искат да стоят у нас дългосрочно заради собствен имот, пък ще трябва да влагат в наша банка поне 600 000 лв. или пък да имат собственост в страната, която е номинално на такава стойност.

Водещи

Най-четени