МВР има данни, че определени кръгове са предизвикали кървавите сблъсъци 24.07 | 08:12

Вероятно ще има още задържани заради протеста, прераснал в насилие

От Христина Рафаилова

Вероятно ще има още задържани заради кървавите протести снощи. Това каза в ефира на TV7 вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Той допълни, че в момента се преглеждат всички записи от камерите, заснели сблъсъците пред парламента. Шефът на силовото ведомство заяви, че няма точна статистика колко са задържаните до момента. 

Той определи случилото се като опит за погром. Според него униформените са реагирали адекватно. Министърът обеща, че ако полицаи са превишили правата си, те ще бъдат проверени. 

Йовчев заяви, че полицията разполага с данни, че определени лица и кръгове са се опитвали да предизвикат конфликти. МВР шефът добави, че ако се съберат достатъчно доказателства, ще бъде сигнализирана прокуратурата.  

Министърът призна, че органите на реда не са очаквали такива крайни форми на агресия. Той добави, че е одобрил заповедта за изваждане на депутатите и министрите от Народното събрание. Това е било предложено от ръководителите на операцията. Решението е взето, тъй като не е било очаквано демонстрантите да прибегнат до насилие. 

Вицепремиерът отрече да е била издавана заповед на служителите на реда да упражнят агресия върху протестиращите. Той добави, че камъните са летели именно към полицаите. Йовчев обясни, че има ранени граждани, с това, че при масови безредици хората се движат неориентирано и част от тях биват притискани към полицията.  

Силовият министър отчете като грешка, че са били свикани заседания на три парламентарни комисии в 17 часа следобед вчера. Той каза, че смята за абсолютно неприемливо да се нарушават конституционните права на народните представители. 

Водещи

Най-четени