МВР се впуска в акция – търси кой е доносникът срещу Марковска 08.11 | 15:30

Цветанов обеща бързи действия от страна на полицията

От Филипа Тодева

Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу съдия Венета Марковска. Това съобщи в Брюксел министър Цветан Цветанов, предаде БНР. Цветанов увери, че това ще се случи в кратки срокове.

Вицепремиерът е на посещение в Брюксел за среща с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес Истурис.

Въпросът за сигнала срещу съдия и избирането за конституционалист на Венета Марковска е била обсъждана, като според Истурис трябва да се уважава независимостта на българския парламент, който решава конфликтни въпроси.

Антонио Лопес Истурис отрече твърденията, че има влошаване на отношенията между властите у нас и европейските институции. Според него България отдавна не е проблем в Европа и за нея сега не се говори така, както по време на предишното правителство.

По-късно Цветан Цветанов има среща със заместник-генералния секретар на Европейската комисия Мишел Серво. Именно Генералният секретариат е институцията, която прилага мониторинговия механизъм и пише докладите.

Запитан ще търси ли изясняване на ситуацията с избора на конституционни съдии и ще се опита ли да парира опасността от допълнителен доклад, Цветан Цветанов отговори, че рангът му в изпълнителната власт не му позволява да коментира решение на българския парламент. Въпросът според него ще бъде обсъден, но няма да е основен.

По-важна е борбата срещу тежката организирана престъпност, смята вицепремиерът.

Водещи

Най-четени