МВР ще проверява взривените цистерни в Езерово 15.08 | 10:46

Движението на всички влакове в участъка остава прекъснато

От iNews.bg

Инспекторатът на МВР и Икономическа полиция започват проверки на взривените цистерни на гара Езерово. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Заради инцидента движението на всички влакове в участъка между гарите Езерово и Тополите остава прекъснато. Композициите, които се движат в посока Варна, минават през гара Повеляново. Оттук тръгват и влаковете, които по разписание заминават от морската ни столица, информира агенция "Фокус". От БДЖ са осигурили превоз с автобуси за всички пътници за участъка между Повеляново и Варна.

До възстановяване на движението на влаковете в гара Варна престоява международният бърз влак за Москва. В него има 130 чуждестранни пътници, за които ще бъдат осигурени храна и вода. В момента допълнително е прекъснато движението и в участъка между гарите Синдел и Повеляново, поради което един бърз влак престоява в гара Юнак, а един бърз и два пътнически са на изчакване в Повеляново. Пътниците от бързия влак, който престоява в гара Юнак, ще бъдат превозени с автобуси до Варна. До възстановяване на движението на влаковете ще продължи организацията за превоз на пътниците с автобуси. За обстоятелствата около пускането на движението на влаковете ще бъде публикувана информация на всеки два часа.

От МВР съобщиха още, че пожарът е потушен, като в инцидента са пострадали 12 души. Единадесет от тях са хоспитализирани – седем огнеборци и двама работници на фирмата, и трима, намирали се в съседен обект.

Единият от пострадалите е с 90 % изгаряния. Той е настанен във Военноморска болница във Варна.

Ситуацията в района на гара Езерово е овладяна. Пожарните екипи ще останат на място до окончателното приключване на инцидента. Част от района продължава да бъде отцепен и охраняван от полицейски екипи. Предстои да бъде извършен оглед на мястото на инцидента за установяване на причините. Специалистите увериха, че няма опасност за околната среда и за хората, живеещи в района. По думите на кмета на община Белослав Желязко Петров няма никаква опасност от ново взривяване на цистерна.

"Всичко още снощи в 23:30 часа е обезопасено. Остана една цистерна с бензин 20 тона, която беше спасена, както и друга с 20 тона газьол. Ситуацията е овладяна", подчерта Петров.

По думите на главен инспектор Тодор Бързилов, началник на Националния център "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНР, е предотвратена по-голяма трагедия.

По думите му компетентните органи трябва да се изкажат дали описанието на ситуацията е реалистично. Може да не е само искра, може да е било друго, посочи Бързилов.

 

Водещи

Най-четени