МВФ ни похвали заради политическата стабилност 06.05 | 20:11

Превъзхождаме редица страни от региона, особено Турция

От iNews.bg

Рисковете за политическата стабилност в Централна, Източна и Югоизточна Европа изглежда са се увеличили, посочва Международният валутен фонд (МВФ) в доклада, озаглавен "Регионални икономически аспекти".

Показателите сочат, че политическите рискове са особено високи в европейските страни от Общността на независимите държави (ОНД), Турция и в по-малка степен - в страните от Югоизточна Европа.

През последната година рисковете са се увеличили в Полша, Турция, Беларус, Молдова и Черна гора и са се понижили в Сърбия, Албания, България, Латвия, Румъния и Русия, предаде БНТ.

МВФ уточнява, че използва индексите за политически рискове на Икономист интелиджънс юнит (Economist Intelligence Unit), които отразяват редица политически фактори, свързани с политическата стабилност и ефективност, които биха могли да повлияят възможността и/или ангажираността на страната да обслужва дълговите си задължения или да предизвикат сътресения на валутните пазари.

Приоритетите при провеждането на структурни реформи са различни в отделните страни, отбелязва МВФ.

"За България, Хърватия, Словакия и Словения има сравнително голямо пространство за увеличаване на ефективността чрез подобряване на правната система (независимост на съдебната система и безпристрастност на съдилищата), както и чрез защита на правото на собственост", се казва още в доклада.

Водещи

Най-четени