МВнР сезира ДАНС за изтичане на класифицирана информация 26.01 | 18:09

Огласена е грама от Париж с позитивни отзиви за номинацията на Бокова в ООН

От iNews.bg

Министърът на външните работи Даниел Митов е сезирал ДАНС за изтичане на класифицирана информация в медиите във връзка с "благоприятна информация" за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Това съобщи по БНР говорителката на Министерството на външните работи (МвнР Бетина Жотева.

"Грама със специален гриф от Париж с благоприятна информация за кандидатурата на Ирина Бокова за ръководител на ООН е изтекла нерегламентирано в медиите", каза тя.

По думите й в понеделник в столичен ежедневник е публикуван преразказ на грамата, според която посланикът на Германия и председател на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО Микаел Ворбс е "поставил остро въпроса за избирането на нов генерален директор на организацията”.

"Министър Митов днес сезира и ДАНС и ДКСИ, защото така изисква законът - когато в дадено ведомство има изтичане на класифицирана информация, както се случи при нас. При нас се получи грама, която е с определено ниво на секретност. В петък и в неделя тя вече беше показана по медиите - нещо, което е в абсолютно нарушаване на закона за класифицираната информация", коментира Жотева.

От ведомството на Даниел Митов са категорични, че случаят трябва да се разследва, защото е заплаха за националната сигурност на държавата. От публикацията в медията става ясно, че бавенето на официалната кандидатура от страна на България пречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО, а подкрепата за Ирина Бокова е единодушна сред страните-членки на Съвета за сигурност на ООН.

"За съжаление аз не мога да коментирам съдържанието на грамата. Единствено мога да кажа, че сме констатирали твърде много съвпадения в това, което сме получили в министерството и това, което е излязло във вестника", допълни говорителката на МВнР.

Водещи

Най-четени