МЗ: Искаме максимално широка дискусия преди да предложим нов здравен модел 11.09 | 14:26

Обобщената информация и анализи ще бъдат представени на кръгла маса след две седмици

От iNews.bg

По повод тиражираната информация за вариантите на новия здравноосигурителен модел, които ще предложи министърът на здравеопазването, от ведомството информират за следното:

Парламентът възложи на министъра на здравеопазването да представи модел за реформа в здравеопазването до края на месец септември, след широко обществено обсъждане. 

В Министерството на здравеопазването от началото на седмицата се провеждат интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и др. Целта на тези предварителни разговори е да се обменят, обсъдят и представят идеи и предложения, както и насоки за промяна или усъвършенстване на настоящия здравноосигурителен модел. Целта е да се постигне максимален обществен дебат и консенсус относно промените в настоящия здравноосигурителен модел или неговото усъвършенстване. 

За министерството са важни позициите на всички страни в този процес – позициите на пациентите, съсловието, работодателите и синдикатите. Всички добри идеи и предложения ще бъдат анализирани и обобщени, като министърът ще ги представи на официално организирана Национална кръгла маса на 26 септември. На форума ще има и международно участие. Така ще се постави началото на следващ дебат за реформата в здравеопазването. 

Водещи

Най-четени