МЗ решава за предложението на Кунчев да посещаваме обществени обекти със зелен сертификат 18.10 | 08:32

"Децата от 5-и клас нагоре задължително да носят предпазни маски както и учителите, и непедагогическия персонал"

От iNews.bg

На извънредно заседание в разширен състав Експертният съвет по епидемиология към МЗ ще обсъди направените от главния държавен здравен инспектор допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 лица и повишения брой на заети легла в болниците.

Д-р Ангел Кунчев предлага достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Алтернативно, Кунчев предлага, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.

Децата от 5-и клас нагоре задължително да носят предпазни маски както и учителите, и непедагогическия персонал.

В доклада с предложения д-р Кунчев посочва, че при достигане на 14-дневна заболяваемост над 750 на 100 000 население на общинско ниво, следва преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Иван Христов приветства предложението на д-р Кунчев за достъп със "зелен сертификат” до обществените обекти и изрази мнение, че това е по-добрия вариант от локдаун. Просветният министър Николай Денков също взе отношение по темата като се обяви за диференцирани мерки срещу COVID-19 в училищата. Според него решенията трябва да бъдат на общинско ниво.

Водещи

Най-четени