МИ-17 няма да открие парада на 6 Май, липсват изправни машини 03.05 | 19:59

През площад "Княз Александър I“ в София ще преминат 48 единици сухопътна техника, над 1000 военнослужещи, вертолеги и самолети на ВВС

От iNews

Тежка военна техника се очаква да премине на площада на тазгодишния военен парад за 6 май. "Тази година вертолетът МИ-17 няма да прелети с националния флаг, така че парадът ще започне с блоковете, които ще преминат в тържествен марш, след тях ще премине авиационна техника и накрая техниката на сухопътни войски и на зенитно-ракетни войски”. Това каза генерал – майор Иван Лалов, който тази година командва парада, предаде БГНЕС.

Парадът по традиция се открива от вертолет МИ–17 на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на България. Сега обаче, няма да е така. "Причината е, че нямаме изправен МИ-17", каза ген. Лалов.

На площада ще преминат 48 единици сухопътна техника. Над 1000 са военнослужещите, които ще участват в парада. Ще участва ретро техника, предоставена от колекционери от цялата страна, която е била на въоръжение по време на Втората световна война.

В Деня на Храбростта и празник на Българската армия се очаква и вертолети и самолети на българските ВВС да прелетят над площад "Княз Александър I" в София за участие в парада.

Предвидено е те да са тройка вертолети от авиобаза Крумово, прелитащи във формация "клин" – водач МИ-24 и два водени Cougar, самолет "Спартан", три самолета РС-9М "Пилатус" от учебна авиационна база Долна Митрополия, очаква се да преминат и тройка самолети МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево.

Водещи

Най-четени