МО: Все повече студенти минават доброволно през военно обучение 11.08 | 20:28

169 души, половината момичета, са записали тази година курсове във висши военни училища

От iNews.bg

Все повече студенти се записват в курсовете по начална и специална военна подготовка във висшите военни училища, съобщи Министерството на отбраната (МО). За обучение по начална и специална военна подготовка във висшите военни училища през 2016 г. са записани 169 студенти от различни университети в страната, от които 82 момичета и 87 момчета.

Броят на кандидатите за обучение в курсове по начална и специална военна подготовка през 2016 г. в сравнение с предходни периоди е увеличен, като броят на студентките е значителен и почти изравнен с броя на студентите.

124 са студентите, избрали курсовете по начална военна подготовка, а 45 са заявили желание да се обучават в курсовете по специална военна подготовка.

Курсовете ще се проведат в Националния военен университет "В. Левски" в гр. Велико Търново, във факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на НВУ "В. Левски" – гр. Шумен и във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" – гр. Варна.

Обучението в курсове по начална и специална военна подготовка, осигурява на студентите придобиване на знания и практически умения, свързани с отбраната на страната, защитата на населението и личната сигурност, както и военна подготовка за избрана от тях специалност.

Всички студенти, успешно завършили курсовете по начална или специална военна подготовка, ще получат свидетелство/удостоверение при условията и по реда на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. Този документ ще позволи на студента да бъде вписан на военен отчет и да му бъде присвоено военно звание "редник 1-ви клас" ("матрос 1-ви клас").

Водещи

Най-четени