МО назначава 800 охранители на договор 12.06 | 17:05

Те ще получават заплащане в рамките на минималната работна заплата

От Ивелина Георгиева

800 служители ще бъдат назначени извънщатно на договор към Министерството на отбраната. Това съобщи военният министър Ангел Найденов.

Мотивите за назначенията са продиктувани от изтичането на договора на охранителна фирма "Моба", която охранява военни обекти, съдържащи боеприпаси, въоръжения и военна техника.

Договорът на фирмата изтече на 10 юни тази година и веднага след това охраната на тези обекти е поета от бригада "Логистика" на Българската армия, обясни Ангел Найденов.

Договорът с фирма "Моба" няма да бъде подновяван, а средствата на бригада "Логистика" ще бъдат използвани до момента на назначаването на охранителите, които ще бъдат под командването на Българската армия, поясни военният министър.

Финансите за новите 800 назначения са разчетени в бюджета на министерството на отбраната, тъй като те са били предвидени по договор с фирма "Моба", успокои Найденов и допълни, че няма да има нужда от допълнителни средства за тях.

Заплащането на новите охранители ще бъде в рамките на минималната работна заплата.

В резултат на преминаването на охранителите към структурите на военното ведомство ще могат да се направят икономии в размер на 297 000 лева, посочи Ангел Найденов.

Той поясни, че повечето от тях са цивилни лица, а друга част от тях са пенсионирани военнослужещи.

Водещи