МОН: Абитуриентите ще получат дипломите си навреме 05.05 | 18:10

Завършилите ще могат да кандидатстват във ВУЗ-ове и у нас, и в чужбина, казва Евгения Костадинова

От iNews.bg

Няма да има закъснения с издаването на дипломите на дванадесетокласниците, след като стана ясно, че учебната година ще приключи онлайн. Това увери в ефира на Нова телевизия Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на училищното и предучилищното образование" към Министерството на образованието.

"Те ще бъдат издадени навреме. Отлагането с 4 дни е минимален срок на фона на цялата извънредна ситуация, в която се осъщестява обучението не само в България, но и в целия ЕС и навсякъде по света", коментира Костадинова. 

Тя изрази убеденост, че с дипломите си дванадесетокласниците ще могат да кандидатстват и в български университети, и във висши училища в чужбина.

Учениците в СМГ и родителите им се притеснени, тъй като сроковете за кандидатстване в чужбина не са промени. Това пък заяви директорът на учебното заведение Антоан Тонев. "Много от нашите ученици кандидатстват в престижни западноевропейски университети. Затова сме им дали възможност да подадат заявления и дипломите им да бъдат издадени по-рано", коментира Тонев.

По думите му четвъртокласниците няма да имат проблеми с кандидатстването в елитни математически гимназии с оглед на отпадането на националното външно оценяване. По думите му тези изпити не са основен селектор за прием.

Водещи

Най-четени