МОН праща от утре психолози в училището в Хитрино 04.01 | 18:15

Слез трагедията селското школо с нова дограма и допълнителен автобус

От iNews.bg

В Хитрино утре ще пристигне мобилна група психолози и психотерапевти, които ще работят с учителите, ая от понеделник – ис учениците, след като селото преживя смъртоносните взривове на гарата на 10 декември. Започна и подмяната на всички прозорци на училищната сграда. Това стана ясно на срещата в Хитрино между кмета Нуридин Басри и просветния министър в оставка Меглена Кунева, която инспектира на място ремонтите в сградата, пострадала след трагичния инцидент.

За учебното заведение е осигурен допълнителен автобус с 32 места, каза министърът, цитирана от своя пресцентър.

"Дойдохме в Хитрино, за да се уверим, че в понеделник училището ще може да работи нормално. Всички 232 деца ще бъдат на топло, ще имат прозорци, ще имат врати, за да сме уверени, заедно с вас, за тяхното здраве", каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от БНР.

Кунева пък съобщи, че от утре – четвъртък, мобилната група психолози ще бъде в училището в Хитрино, за да окаже подкрепа на учителите от ОУ "Петър Берон", а след няколко дни – и на учениците след преживяната травма от трагедията на гарата. Припомняме, че влаковата катастрофа предизвика експлозии, при които загинаха 7 души, десетки пострадаха, а много къщи и сгради бяха унищожени.

От понеделник, когато учениците ще са на училище, психолозите ще започнат работа с тях. Кунева призова учителите да ги насочват към мобилната група на МОН, за да не потискат травмата от инцидента, а да говорят за нея и да я преодолеят.

Вицепремиерът огледа ремонтните дейности, които продължават и в момента. В училището се поставят нови стъклопакети, а кметът обеща цялото училище да бъде остъклено до края на деня.

В четвъртък пък училищетои ще бъде почистено и започва отопляване на сградите, за да може да започне учебният процес от понеделник. За нормално функциониране на процеса от МОН е осигурен и допълнителен автобус, тъй като 80% от 232-те ученици в училището са от съседните населени места.

Освен с учителския колектив на училището, Кунева проведе и разговор с кмета на града за нуждите на образованието в общината.  

Водещи

Най-четени