МОН проучва защо педагогическите специалисти да не искат да се ваксинират 06.02 | 19:00

Отрасловият съвет е решил на всеки три месеца МОН да представя отчет за изпълнението на националните програми и на проектите по оперативната програма в областта на средното образование

От iNews.bg

Отрасловият съвет в образованието реши Министерството на образованието и науката /МОН/ да подготви и реализира национално анонимно, анкетно проучване сред педагогическите специалисти за причините, поради които те не желаят да се ваксинират срещу Covid-19. Това съобщават синдикалните и работодателските организации в училищното образование за решенията от състоялия се дистанционен отраслов съвет, цитирани от БТА. 

Предложението за анкетата сред учителите е на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, с председател Янка Такева. Отрасловият съвет е възложил на МОН да обяви изследване на социологическа агенция по различни въпроси в средното образование.

Решено е било Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град да разработи протокол за изплащането на договорените, в чл. 50 от Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование от 17 август 2020 г., 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи при обучение от разстояние в електронна среда. Този протокол ще се използва за образец от останалите РУО в страната. Началниците на РУО ще контролират изплащането на тези 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи при електронното обучение, за да няма ощетени педагогически специалисти.

Отрасловият съвет е решил на всеки три месеца МОН да представя отчет за изпълнението на националните програми и на проектите по оперативната програма в областта на средното образование. Прието е било да се създаде работна група, която да разработи специфични подходи за предстоящото атестиране на педагогическите специалисти и директорите, което може да е и онлайн. 

 

Водещи

Най-четени