МОН спусна указания за директорите на училища 15.07 | 15:05

До 5 септември трябва да представят в министерството стратегиите за школата

От iNews.bg

МОН подготви и Календар в помощ на директорите на училища, в който описва в какви срокове какво трябва да се промени в дейността им след влизане в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование на 1 август.

ам е посочено, че съществуващите държавни, общински и частни институции продължават дейността си без да са необходими решения на педагогическите съвети, общинските съвети, заповеди на кметове и министър на образованието и науката за детските градини, училищата, центровете за подкрепа и личностно развитие и специализираните обслужващи звена.

Подробно е посочено и как става смяната на имената на училищата, изработването на нови печати. Важно е да се знае, че при промяна на наименование на училището няма да променят номера в регистъра БУЛСТАТ.

Описано е също, че "началните училища са си началнии през новата учебна година, прогимназиалните стават основни, основните са основни, гимназиалните – профилирани или професионални, СОУ – средни училища" и т.н. - за всички видове какво се случва и кога.

За преобразуването на училищата в обединени се напомня, че срокът за предложения до МОН е 31 май 2017 г.

До 5 септември т.г. е срокът за разработване на стратегия за развитие на всяко едно училище. В този срок трябва да са разработени училищните учебни планове само за I и V клас, които са по нови програми.

До 15 септември училищата трябва да подадат информация за записаните първокласници.

В периода 5-10 септември трябва да се проведат педагогически съвети, които да приемат правилник за дейността на училището, учебни планове, включително за индивидуална форма на обучение, програма за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи и др.

В периода 10-14 септември трябва да се състоят родителски срещи с родителите на децата в I и V клас, които ще учат по нови програми. На тях родителите трябва да бъдат запознати с правилника за дейността на училището и избраните до 29 август нови учебници по история и цивилизации за петокласниците.

 

До 14 септември трябва да са готови годишните тематични разпределения на учителите на първокласниците и петокласниците, като се отчетат интересите на учениците и спецификата на образователната среда. 

Водещи

Най-четени