МОСВ въвежда мерки срещу горски пожари в защитените територии 19.03 | 18:03

Прилагането им е задължително и ще продължи от 1 април до 31 октомври

От Ростислава Иванова

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) инициира мерки за превенция срещу пожари в защитените територии, съобщиха от пресцентъра на ековедомството.

С днешна заповед (19 януари) министърът на околната среда и водите Ивелина Василева определи за пожароопасен периода от 1 април до 31 октомври в защитените територии, които са изключителна държавна собственост. 

Директорите на регионалните екоинспекции и на националните паркове в защитените територии трябва стриктно да прилагат противопожарните планове за тези територии.

До 15 април те трябва да изпратят до кметовете на общини предписания за недопускане на палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви. Както и предписания за информиране на населението за опасността от възникване на пожари и за санкциите, които ще бъдат налагани на нарушителите.

Директорите трябва да изпратят до кметовете и предложения да организират доброволни формирования за гасене на пожари в защитените територии.


Защитените територии – изключителна държавна собственост, са: националните паркове "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", както и 90 природни резервата в цялата страна, сред които "Камчия", "Сребърна", "Балтата", "Парангалица". 

Водещи

Най-четени