МОСВ осъдено да плаща заради нападение на мечка 28.04 | 15:31

Обезщетението да се изплати на семейството

От Елена Коцева

Министерството на околната среда и водите е осъдено да заплати 130 000 лева обезщетение на наследниците на 65-годишния Никола Шиков от с. Кутела, съобщиха от Окръжния съд в Смолян.

През май 2010 г. в гората над Кутела 65-годишният Никола Шиков бе открит мъртъв след нападение от мечка.

Решението на Окръжния съд е по иск на родителите, съпругата и дъщерята на Никола Шиков, претендиращи за 200 хил. лева обезщетение.

Съдебният състав присъди МОСВ да заплати 40 хил. лв. обезщетение на вдовицата и по 30 хил. лв. на родителите и дъщерята на Шиков.

iNews припомня, че през лятото на 2010 година имаше сериозно увеличение на нападенията от мечки в Южна България. Освен този смъртен случай, имаше още един, както и няколко много тежка нападения. 

Данните от щети и нападения от мечки в района показват, че е нарушен балансът между целостта на защитения вид кафява мечка и опазването на селскостопанските култури, обществено здраве и безопасност, се посочва в решението на Окръжния съд.

В мотивите на решението се заявява, че правото на живот на гражданите и опазването на защитените видове следва да са в равновесие, а държавата трябва да гарантира и двете. Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване.

След като юристите се запознаят с мотивите на съда, ще преценят дали да обжалват решението, като вероятността това да се случи е голяма.

След инцидента през миналата година екоминистерството инициира възстановяване на националната система за мониторинг на вида и предприе мерки за подпомагане на местните власти за разрешаването на проблема.  

Водещи