МРР излезе със становище за прекъснати плащания по ОПРР 04.06 | 09:14

Плащанията по три приоритетни оси продължават

От iNews.bg

Заради одитна проверка на проекти, реализирани в периода 2010 - 2013 г. временно са прекъснати на плащанията по приоритетни оси 1 и 3 на ОП "Регионално развитие", съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

Вчера (3 юни), с писмо ГД "Регионална и градска политика" на ЕК уведоми Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" (ОПРР) за временно прекъсване на плащанията по приоритетни оси 1 "Интегрирано устойчиво градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма", във връзка с междинни искания за средства, подадени на 3 април и 27 май тази година от страна на Сертифициращия орган. Средствата са на обща стойност около 90 млн. евро.

Плащанията към бенефициентите по приоритетни оси "Регионална и местна достъпност", "Местно развитие и сътрудничество" и "Техническа помощ" на ОПРР продължават.

Временната мярка е свързана с констатациите от рутинен одит на ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г., извършен в периода 7 - 11 април тази година от одитори на ГД "Регионална и градска политика". Одитната проверка обхваща извадка от проекти, реализирани в периода 2010 - 2013 г.

Към днешна дата в Управляващият орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.

В писмото на ГД "Регионална и градска политика" са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения.

Визират се нарушения на процедурите за обществени поръчки, проведени от бенефициентите: общините Бургас и Асеновград, УАСГ и НСПБЗН-МВР. Подробни аргументи за констатациите и съответни препоръки се очаква да бъдат представени в предварителния одитен доклад, който все още не е получен в Управляващия орган.

Съгласно писмото, за да бъдат процедирани цитираните плащания е необходимо:

• да бъде направена повторна проверка на проведени обществени поръчки за представителна извадка на договорите по приоритетни оси 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма";

• подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки;

• изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по отношение на процедурите за обществени поръчки.

Във връзка с дадените препоръки Управляващият орган на ОПРР стартира подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки, по договори, финансирани от приоритетни оси 1 и 3.

Работи се и по допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещани нарушения при подготовката и провеждане им. Започна преглед и актуализация на процедурите и контролите за предварителен, текущ и последващ контрол на обществените поръчки от страна на Управляващия орган.

Водещи

Най-четени