МС иска билетите за автобус да се издават от устройства, свързани с НАП 13.03 | 13:31

Целта е да има по-добър контрол върху превозвачите

От Ивайло Ачев

При превоз на пътници по градски, междуселищни и международни автобусни линии ще се издават билети от фискални устройства, свързани с Националната агенция по приходите. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, които правителството предлага на Народното събрание.

Съгласно предложението трябва да се въведат задължителни минимални реквизити, които трябва да съдържат билетите, използвани за превози на пътници по градски, междуселищни и международни линии. Предложението е свързано с правната същност на билета, който изпълнява функциите на договор за превоз и произтичащите от това права и задължения за страните.

Целта на новата мярка е чрез засилване на контрола върху документирането и отчитането на дейността на автомобилните превозвачи и да се предотврати възможността да се укриват данъци.

Предлаганата промяна не засяга действащия режим при превоз на пътници да се използват карти за пътуване, отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа.

 

Водещи