МС предлага промени в Закона за имотния регистър 01.02 | 15:04

Променят се редът и условията за придобиване на правоспособност по геодезия и по кадастър

От Ивайло Ачев

Изменения в Закона за кадастъра и имотния регистър, с които се цели усъвършенстване на нормативната уредба при осъществяването на дейностите по създаване и поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри и при обслужване на физическите и юридическите лица, предлага Министерският съвет.

 

Съгласно предложенията за промяна вече ще има възможност в кадастралната карта да бъдат отразявани зоните на ограничения върху поземлените имоти, които произтичат от сервитут, от нормативен или административен акт, както и съоръженията на техническата инфраструктура, в които има самостоятелни обекти.

 

Прецизира се и се улеснява редът за поддържане в актуално състояние на кадастралната карта и кадастралните регистри като отпада изискването за съставяне на акт за непълноти или грешки и се въвежда изискване заявлението за изменение на кадастралната карта да се придружава от проект, изработен от правоспособно лице.

 

Променят се редът и условията за придобиване на правоспособност по геодезия и по кадастър. Правоспособността по геодезия на физическите лица се дава от Камарата на инженерите по геодезия, а по геодезия и кадастър на юридическите лица се дава от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Отпадат и изискванията за националност – за физическите лица, и местоположение на адреса на управление – за юридическите лица.

 

За улеснение на гражданите са създадени възможности официалните документи (скици, схеми, удостоверения и др.) да бъдат издавани от всяка служба по геодезия, картография и кадастър за цялата територия на страната, независимо от местоположението на обекта на кадастъра. Скиците и схемите, предоставени чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра и имотния регистър на нотариус, необходими за нуждите на нотариалното производство, имат силата на официален удостоверителен документ, издаден от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

 

АГКК ще предоставя безвъзмездно данни от кадастралната карта и кадастралните регистри на ведомствата и общинските администрации при изпълнение на правомощията им, определени със закон.

 

За подобряване на административното обслужване е въведена възможност за откриване на изнесени работни места на службите по геодезия, картография и кадастър не само в седалищата на районните съдилища, но и в по-малки населени места.

Водещи

Най-четени