МС ще си трае по въпроса за мораториума 30.10 | 20:32

Правителството няма да сезира Конституционния съд

От Ивелина Георгиева

Министерският съвет няма да сезира Конституционния съд или да предприема други действия спрямо решението на Народното събрание за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужди граждани. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

По думите ѝ искането на Народното събрание за въвеждане на мораториум в частта спрямо чужденци и техните юридически лица от трети страни извън Европейския съюз е изпълнено от настоящето законодателство.
"От анализа ни на решението на Народното събрание не става съвсем ясно дали законодателят дава оценка на тази част от съществуващото законодателство, или желае по-засилена защита съгласно лицата от трети страни", коментира тя.

Съгласно договора за присъединяване на България към ЕС съществува възможността след 1 януари 2014 гражданите на държавите членки на ЕС да могат да притежават право на собственост върху земя. В договора за присъединяване не е предвидена правна възможност за този период.

Ако законодателят е имал предвид с решението си друго и е искал да измени условията на договора с ЕС, то легалните пътища за това са два, обясни вицепремиерът. Единият е изменение на договора за присъединяване към ЕС и вторият е изменение на Конституцията.

Едностранно въвеждане на забрана в България спрямо граждани на ЕС означава нарушаване на договора за присъединяване и всички последствия от това, категорична бе Златанова. По думите ѝ тази едностранна забрана не може да бъде въведена нито по българското право, нито по европейското.

Според Златанова народните представители с това решение са имали предвид граждани от трети страни, които са извън ЕС, а не граждани от страните членки.

Решението за удължаването на мораториума бе прието след предложение, внесено от "Атака". В негова полза гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Атака" и част от БСП. Против него се обявиха от ПГ на ДПС, тъй като според тях подобно решение ще подложи на преразглеждане договора ни за присъединява към ЕС.

Това предизвика определени разногласия сред политическите партии, а от ДПС решиха да се обърнат към Конституционния съд за отмяна на мораториума.

Водещи

Най-четени