Магистрати няма да се проверяват по анонимни сигнали 02.06 | 19:36

От Закона за съдебната власт отпада и изискването почтеността на експертите в Инспектората на ВСС да се изследва с полиграф

От iNews.bg

Министерството на правосъдието се отказа от предложението си проверки срещу магистрати да започват по анонимни сигнали.

От ведомството огласиха окончателния вариант на втория пакет от промени в Закона за съдебната власт, дебатите, по който продължиха няколко седмици.

Така наречените "проверки за интегритет" бяха възложени с петата поправка в Конституцията на Инспектората на Висшия съдебен съвет. За да инициира проверка, авторът на сигнала трябва да напише трите си имена, но при редица гаранции за своята защита. Например, ако бъде уволнен, тормозен или му бъде оказван друг натиск, може да получи обезщетение.

Освен спорните анонимни сигнали от съдебните промени отпада и изискването почтеността на експертите в Инспектората на Висшия съдебен съвет да се изследва с полиграф.

И двете предложения буквално копираха текстове от проекта на антикорупционния закон "Кунева", припомня БНР.

По отношение на демократизацията на прокуратурата в окончателния вариант за изменения в ЗСВ е записано, че са недопустими устни разпореждания и указания във връзка с работата по делата и преписките на прокурорите, но остават предварителните проверки макар и със срок до два месеца.

Предстои законопроектът да бъде одобрен от МС и след това да бъде внесен в НС.

Водещи

Най-четени