Майка на дете с аутизъм се сблъсква с трудности при записването му в детска градина 03.10 | 09:34

Тя се обръща към 117 Детска градина "Надежда", където първоначално получава положителен отговор, но по-късно ѝ е отказан прием под претекст за липса на места

От iNews.bg

Майка на дете с аутизъм се сблъсква с трудности при записването му в детска градина.

Проблемите при записването на деца със специални образователни потребности (СОП) в детски градини в София продължават да бъдат актуални. Сибила Колева, майка на 5-годишно момче с аутизъм, сподели пред NOVA своя опит в търсенето на подходяща детска градина за сина си в столичния район "Младост".

Колева разказва за трудностите, с които се сблъсква при опитите си да запише детето си в специализирана група: "Моят син е на 5 години и е с аутизъм. Записах го в масова детска градина, за да се социализира с другите деца, но това не се случи. Два пъти седмично по 30 минути ресурсен учител посещаваше въпросната детска градина. Психологът почти винаги отсъстваше."

След неуспешния опит в масовата детска градина, Колева решава да потърси специализирана група за деца със СОП. Тя се обръща към 117 Детска градина "Надежда", където първоначално получава положителен отговор, но по-късно ѝ е отказан прием под претекст за липса на места.

Следващият ѝ опит е в 59 Детска градина "Елхица", където отново среща трудности. "Накараха ме да попълня няколко формуляра, след края на разговора учителката на въпросната група за деца със СОП каза, че места има, но че има записани седем деца с аутизъм, но от детската градината търсят да запишат дете с ДЦП или умствена изостаналост. Това е абсолютна дискриминация", споделя Колева.

Майката изразява намерението си да потърси правата си, тъй като проблемът засяга много семейства. "Не можем повече да търпим нашите деца да бъдат отхвърляни като някакви ненужни вещи. По закон трябва да водим децата си на детска градина и училище, но държавата не осигурява такива специализирани учебни заведения", казва тя.

Случаят повдига въпроси относно достъпността и качеството на образованието за деца със специални потребности, както и за нуждата от по-добра подготовка на педагогическия персонал за работа с такива деца.

Двете споменати детски градини - 117 Детска градина "Надежда" и 59 Детска градина "Елхица", не са коментирали ситуацията публично.

Водещи

Най-четени