Майката на Лара Банева впечатлена от правописа на похитителите 31.05 | 18:25

Те върнали момичето вързано в чанта и с тапи на ушите

От Ивелина Георгиева

Преди 38 дни отвлечената дъщерята на сочения за Кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, Лара Банева бе върната от похитителите й у дома.

След повече от месец майката на детето Моника Добринова проговаря пред в-к "24 часа" за изживяния ужас и шок през всичките 47 дни, докато дъщеря й не е била до нея.

През цялото време, докато била в плен, отношението към Лара Банева било много добро към нея, увери майка й.

Дъщерята на Брендо всеки ден разказва на майка си за преживяното от дните, в които е била в плен.

Основно е гледала телевизия и е рисувала, споделя Моника Добринова.

Най-страшното за Лара бил моментът на връщането й вкъщи, защото похитителите са я вързали, сложили са я в чанта и поставили тапи на ушите й.

Шокът се увеличил и от неизвестността, къде се намира, разказва майка й.

Добринова обясни, че шофьорът, който вози Банева на училище всяка сутрин не бил застрелян пред нея. Това станало, докато момичето си купувало нещо от близкото магазинче.

След похищението си Лара Банева не сънува кошмари и дори започва да забравя за отвличането, увери майка й.

Още от първия ден след връщането на Лара от похитителите момичето е поискало да отиде на училище и да види съучениците си.

Преживяното не попречило на дъщерята на Брендо да премине успешно изпитите от националното външно оценяване след четвърти клас.

Добринова похвали изключително много работата на отдел "Контратерор" към ГДБОП и посочи, че екипът през цялото време е бил до нея и я е съветвал, как да преговаря. По този начин те успели да спечелят нейното доверие.

Майката разказа и ужаса, който е преживяла със събирането на откупа. Добринова подчерта, че за нея е било непосилно да намери първоначално искания откуп от 10 милиона евро.

Дори сумата от 530 хиляди евро, която в последствие удовлетворила похитителите майката на Лара успяла да събере изключително бавно.

"Може би, ако бях събрала по-бързо тези пари, можеше и по-бързо да се случат нещата, но не мога да съм сигурна", предположи тя.

По думите й времето минавало изключително бавно, а денят и нощта за нещастната майка буквално са се сливали

Всеки ден се случваше едно и също основно чаках, заяви Добринова.

Според нея всички легенди за неограниченото финансово състояние на бащата на Лара са причината да се стигне до отвличането на детето.

По време на преговорите с похитителите, за да се увери, че Лара е жива майка й задала таен въпрос, на който само момичето можело да отговори.

Те предали на майката отговора и така тя е разбрала, че детето й е живо.

Добрина разказа и за начина на предаване на откупа. Тя заяви, че първо няколко дни похитителите са разхождали и размотавали нея и разследващите из улиците на София

"Пращат ни някъде, после другате, на трето, на четвърто място и така три дни. Накрая, чак на четвъртия ден, все пак парите бяха оставени, беше точно на рождения ми ден - 18 април, вечерта. Даже се шегувахме, че това е най-скъпият ми рожден ден", разказа майката на Лара.

Парите били оставени близо до една гора в храсти на самия път в покрайнините на София, спомни си жената.

Според нея мястото било добре измислено, защото няма, как да се обърка, а и не минавали случайни хора около него.

По думите й в следващите няколко дни било ад, защото била в очакване на всеки час и секунда.

Всички есемеси от кореспонденцията с похитителите били много интелигентно написано и това било най-изненадващото за Моника Добринова.

"Пунктуално много правилни. Особено първите съобщения бяха толкова дълги, че няма как да не са били предварително подготвени. Към края текстовете вече бяха много по-хаотични и кратки, само по едно- две изречения", спомни си тя.

Майката на Лара сподели, че била най-впечатлена от сложния изказ, напълно правилния правопис и използването на думи, които не са от уличния език.

"Странно беше наистина доста доброто изразяване", допълни Добринова.

Водещи

Най-четени