Майки искат премахване на чалготеките от Зимния дворец 18.10 | 09:31

Това е във властта на Министерството на физическото възпитание и спорта

От Андриян Георгиев

За незабавното премахване на чалготеките от Зимния дворец в "Студентски град", настояват от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”

"Шансовете България да се представи достойно на Зимните Олимпийски игри през 2014 г. в  Сочи клонят към нулата, щом като чиновници насърчават практиката модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, с лека ръка да се трансформират в поп-фолк клубове", смятат от Сдружението на майките. 

Майките са категорични, че след затварянето на прословутата чалготека "Ориент 33”, която беше настанена неправомерно в имот на УНСС, камбаната удря и за огромните чалготеки в Зимния дворец, функциониращи там и до днес в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта.

За необходимостта от затварянето на поп-фолк дискотеките в Зимния дворец, в които се въртят кючеци и се лее твърд алкохол до ранни зори, нееднократно се изказват в публичните си изяви през последните месеци както главният архитект на София Петър Диков, така и председателят на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в 41-то Народно събрание Огнян Стоичков. 

Въпреки обществения натиск обаче, чиновниците в Министерството на физическото възпитание и спорта така и не са предприели реални действия по изваждането на чалготеките, настанени в нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта в Зимния дворец, констатират с тревога от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От гражданското сдружение припомнят, че Зимният дворец на спорта е в активите на "Академика 2011" ЕАД -  търговско дружество, стопанисващо държавни имоти в София и страната с принципал Министерството на физическото възпитание и спорта. Като принципал на дружеството, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков е в правото си да инициира прекратяване на наемните договори със собствениците на въпросните чалготеки, тъй като те развиват търговска дейност в спортното съоръжение без каквото и да е законово основание, смятат в Сдружението на майките.

Чл. 50 а. от Закона за физическото възпитание и спорта гласи, че спортни обекти и съоръжения - публична държавна и публична общинска собственост, могат да се отдават под наем при условията на чл. 16, ал. 2 от Закона за държавната собственост и чл. 14, ал. 7 от Закона за общинската собственост само на юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, чиято основна дейност съответства на предназначението на имота, напомнят от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Случващото се в чалготеките в Зимния дворец, край които се навъртат наркопласьори, а зверските побоища на паркингите до тях са ежедневие, обаче драстично се разминава с общоприетите представи за "осъществяване на общественополезна дейност”, отбелязват от организацията на майките.

На всичкото отгоре преди броени дни и ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев в телевизионно интервю изрази силно съмнение в качеството на алкохола, който се сервира на младежите във въпросните чалготеки в Зимния дворец, а мнението на един ректор не бива да се подминава и подценява, особено когато той предупреждава за опасността от употреба на менте алкохол, допълват от Сдружението на майките.    

Водещи

Най-четени