Майките да бъдат спокойни - бабите под наем са в готовност 13.05 | 08:04

Професията набира скорост заради липсата на градини и ясли

От Теодора Кокаланова

Хиляди деца останаха и тази година извън детските градини и ясли. Проблемът с недостига на места е най-тежък в столицата и в други големи градове. Особено за децата от 1 до 3 години. Но финансово поносимо решение вече има - баба под наем.

Хит в търсенето и предлагането са активни възрастни дами с ниски пенсии. Допълнителното заплащане за гледане на хлапета се движи между 100 и 200 лева.

Тази година над 10 000 деца остават без място в детските градини и яслите в София след първото класиране, въпреки че от началото на годината в столицата са построени 6 нови забавачки. 

В тях са приети 8496 малчугани. Общият брой на кандидатите бе 25 528, но от тях 2676 се борели за преместване в друга градина. Така в системата останаха "висящи" 14 356 кандидатури.

Така след първото класиране остават 10 006 деца, които чакат за ясли и първа или втора група в детската градина. Към момента свободните места са само 437, но се очаква след записването да останат повече.

"Опашки няма отдавна, такава беше целта на системата, за съжаление има деца, които няма да могат да попаднат в системата на детските градини", коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова след излизането на резултатите.

Водещи

Най-четени