Майките имали нужда и от социални услуги, не само пари 19.10 | 16:08

Тотю Младенов подкрепял идеята за данъчни облекчения за майките

От Ралица Стоянова

"Подкрепям идеята за данъчни облекчения за майките. Освен пари, трябва да им се дават и допълнителни социални услуги на майките". Това каза социалният министър Тотю Младенов в парламента, цитиран от агенция "Фокус”.

Министерството на труда и социалната политика в последните три години е разкрило 133 допълнителни социални услуги за над 8500 деца в цялата страна - дневни центрове и услуги от общността за над 32 млн. лева, посочи министърът. В тях се включва и проектът на министерството за създаването на 70 общностни центрове, които ще заработят от април догодина за деца от 0 до 7 години, за да има къде майките да си оставят децата, когато са на работа”, съобщи Младенов.

Според него трябва да се дискутират дали платеното майчинство да остава 410 дни. В момента в Европа има дебат дали да стане от 14 на 20 седмици. "Това е много добра социална придобивка, но ние трябва да мислим дали не трябва да създаваме допълнителни повече социални услуги, за да може тези майки да има къде и на кого да си оставят децата, а те през това време да работят", каза социалният министър.

В момента около 50 000 души работят по определени схеми от проекти, свързани с безработицата”, съобщи още Младенов.

 

Водещи

Най-четени