Майките на деца с увреждания сядат да пишат новия закон с министри и депутати 03.10 | 13:35

Очакваме следващата седмица вече да бъде предложена новата нормативна уредба, каза Дариткова

От iNews.bg

Майките на деца с увреждания ще седнат сядат рамо до рамо с представители на държавата, за да пишат промените в законите, за които настояват. Министри, депутати и протестиращи родители ще проведат среща в Народното събрание, на която ще уточнят законопроектите за социалното подпомагане. Това стана ясно, след като депутати от ГЕРБ се срещнаха с протестиращи майки в техния палатков лагер зад сградата на Народното събрание. Срещата ще се проведе утре в 14:00 часа. Управляващите увериха, че ще бъдат взети най-правилните решения, предаде БНР.

Протестиращите майки на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента "Системата ни убива" настояват на срещата, на която са поканени утре в Народното събрание, да участват всички министри, които имат отношение към хората с увреждания. Това каза пред БНР Вера Иванова, която е една от майките.

"Може би ще поемат и някакви ангажименти най-накрая. Като нашето условие е да бъдат всичките министри на най-важните министерства, които са свързани с хората с увреждания: образованието, здравеопазването, финансовото, защото тези разговори ние ги водим от месеци. Мина срокът вчера, а резултати няма, реформа няма. И ние вече сме на улицата и няма прибиране и връщане назад. Нашите протести вече няма да са мирни протести. Ние преминаваме в гражданско неподчинение и това ще продължи до реформата", отбеляза Иванова.

Председателят на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова поясни:

"Ние поемаме гаранция, че вашите искания за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка на проектите ще бъдат предадени на министерството, което трябва да синхронизира всички тези срещи. Очакваме вече следващата седмица да бъде предложен проекта на закон, който беше изтеглен за доуточняване, за да може да се обсъди и вече да имаме конкретни тестове, върху които беседваме, защото така на всички тезите ни са много общи".

Същевременно и днес продължават протестите на майки на деца с увреждания, след като поредният вариант на проектозакона за хората с увреждания беше оттеглен за преработване в социалното министерство. Пред общината във Варна протестиращите майки настояват за незабавно внасяне в парламента и на трите законопроекта за социалната помощ, за да се гарантира реформа в сектора. Вчера родители на деца с увреждания блокираха възлови кръстовища в София и в Пловдив.

Водещи

Най-четени