Майките пак се ядосаха: Оцелели с увреждания явно няма да има! 10.08 | 18:00

Родителите протестират и настояват за оставки

От iNews.bg

Ново напрежение ескалира между майките на деца с увреждания и управляващите. Родителите поискаха оставката на шефа на Агенцията на хората с увреждания и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Те се събраха на протест пред сградата на правителството, където заседава работната група, която трябва да подготви новия закон за хората с увреждания. Документът трябва да отрази и забележките на майките, но това не става според очакванията им.


"С тази помощ няма да има оцелели хора с увреждания", обяви зам.-шефката на Националния съвет на хората с увреждания Адриана Стоименова пред Нова.

Според нея проектът е дискриминационен и няма да заработи през януари, защото има заложени няколко шестмесечни срокове преди влизането му. Стоименова смята, че така много хора ще останат без лична помощ.

Майките са разочаровани и от социалния министър. Те отново получиха подкрепата на омбудсмана Мая Манолова.

"В този проект реформа няма. Аз наистина не разбирам защо е тази съпротива срещу реформата в политиките по отношение на хората с увреждания. Индивидуалният подход, индивидуалната оценка имат абсолютно пожелателен характер. Личната помощ е маркирана с едно изречение и няма никаква гаранция, че тя ще бъде предоставена", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Намеренията са общественото обсъждане на текстовете да започне най-рано на 20 август, а наесен те да бъдат гласувани от депутатите.


Водещи

Най-четени