Македонците съвсем откачиха! Ванга била последната македонска пророчица 01.12 | 12:41

Един урок за братята, на който именно Тя се опита да ги научи

От Филипа Тодева

Македония е напът заслужено да се придобие почетно звание "балкански абсурдистан". Страната, която строи паметници на български царе и войводи, наричайки ги македонски, макар тогава подобна държава да не е съществувала, си присвои още една българска икона.

Македонският канал 5 промотира документален филм за българската пророчица. Естествено, това предизвика гневните реакции на български медии и общественици. Но вместо да си посипят главите с пепел, македонските им колеги започнаха да се оплакват как Канал 5 е бил засипан с обвинения.

Авторите на лентата за Ванга твърдят, че разполагат с неоспорими доказателства – документални при това, от които става ясно, че Ванга, подобно на Гоце Делчев, Вапцаров, Цар Самуил, Александър Македонски, а вероятно скоро и Клеопатра, са истински македонци.

"Че Баба Ванга е македонска гражданска потвърждава и нейният български паспорт, който е издаден за престоя на Ванга в съседна България. Факт е, че Ванга е македонка от нейното раждане. Ванга е родена през 1911 година в Струмица", подчертава македонското издание Фактор.

Любопитна е логиката на македонските медии наистина. Ако трябва наистина посмъртно да се дава на Баба Ванга право на самоопределение, то трябва да се има предвид, че тя е родена в границите на Османската империя. Значи ли това Баба Ванга е от османски произход. И ако баща ѝ Пандо Сурчев е наистина македонец, защо се бие в Българската армия по време на Първата световна война? Защо в последните години от живота си Ванга избра да построи параклиса "Св. Петка Българска" в Рупите?

Може би, когато пишат и говорят за истинската си родина с типичната вече ирония и омраза, македонците трябва да си спомнят точно нейните думи за България и Македония: "Един народ – една държава!" и "Там, където е текло, пак ще тече!".

Водещи

Най-четени